Vici’s voor drie Delftse toponderzoekers

Nieuws - 29 februari 2024 - Webredactie Communication

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie Delftse wetenschappers een Vici-financiering toegekend van maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen zij gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

De Delftse Vici’s:

Running up that hill

Prof. Marios Kotsonis 
Wereldwijde luchtvaart speelt een belangrijke rol in de klimaatcrisis. Het verminderen van aerodynamische weerstand van vliegtuigen kan een sleutelrol spelen in terugdringing van emissies. Een recente doorbraak is de ontdekking van de Delft Laminaire Hump, een kleine ‘heuvel’ op de vliegtuigvleugel. Wanneer de lucht over de geplaatste heuvel stroomt, blijkt deze onverwacht veel langer laminair, wat de efficiëntie van de vleugel sterk vergroot. Hoe een oppervlakte aanpassing dit doet, is vooralsnog onduidelijk. In dit project zal de fysica van de interactie tussen transitiestromingen en vleugeloppervlakte aanpassingen worden onderzocht en beschreven middels een combinatie van geavanceerde numerieke, experimentele en theoretische methoden. 

Meer informatie

Taking the pulse of the Earth’s ecosystems  

Prof. Dr. Susan Steele-Dunne 
Meerdere satellietradarwaarnemingen per dag bevatten de kenmerken van de gezondheid van de vegetatie. Deze kenmerken moeten echter eerst worden ontrafeld van de effecten van dauw, interceptie en geometrie. Wetenschappers zullen een netwerk van innovatieve sensoren in vele bossen installeren om te achterhalen hoe ze de verschillende signalen kunnen scheiden. Metingen van deze sensoren, gecombineerd met modellen, zullen de ontwikkeling van een baanbrekende satellietmissie leiden om de respons van ecosystemen op klimaatverandering en menselijke invloed te bestuderen.

Meer informatie 

Biologisch geïnspireerde kunstmatige intelligentie voor autonome robots 

Prof. dr. Guido de Croon 
Autonome robots hebben de potentie om onze economie en maatschappij grondig te veranderen, dankzij de snel voortschrijdende kunstmatige intelligentie. Echter, huidige kunstmatige intelligentie vereist te veel rekenkracht en heeft dus te zware, energieslurpende computers nodig. Dit maakt autonome robots zwaar en gevaarlijk, en dus ongeschikt voor veel mogelijke toepassingen. In dit project ontwikkelen onderzoekers een op het brein geïnspireerde kunstmatige intelligentie die ordegroottes efficiënter is. Om deze efficiëntie zo treffend mogelijk te demonstreren, zullen ze een kleine drone uitrusten met insectintelligentie. Het project maakt niet alleen nieuwe toepassingen mogelijk, maar biedt zelfs een kans om te leren over de natuur! 

Meer informatie

Over Vici 

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vicisubsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. 

Bekijk het persbericht van NWO